Пъстърва, шоколад и мляко крепят столетница от Смолян
Пъстърва, шоколад и мляко крепят столетница от Смолян / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив

Рада Дариткова от Смолян навърши днес 101 години. Дълголетницата празнува поредния си рожден ден след цял век живот в компанията на близки и приятели. За празника роднините на възрастната кокетка са приготвили еклерова торта.

Всеки ден на рожденичката започва с чаша прясно мляко, а до вечерта количеството става поне литър. Пъстърва си хапва веднъж седмично. Напук на рецептите за здравословно хранене, в менюто на баба Рада присъстват всекидневно сладкишите, а качамакът го яде с много масло, разказват близките й. Често си хапва и тахан, и мед, а родопският клин с ориз е едно от любимите й ястия.

Миналата година столетницата стана известна с разговорите си по скайпа с дъщеря си Руска, която 20 години живееше в Абу Даби. Сега щерката на баба Рада живее в Бостън и разговорите им продължават по телефона.

Освен от високо кръвно и болки в краката и ръцете, сега 101-годишната баба не се оплаква от болежки. Мечтае отново да отиде в столицата, където е живяла допреди 6 години и редовно е събирала съседките си на кафе.

 

Сега дълголетницата живее при сина и снаха си в Смолян. Радва се на 4 внуци и 3 правнуци.