/ iStock/Getty Images
Пъстър се очертава да е новият местен парламент в Пловдив. Въпреки, че от ОИК все още не са съобщили официалното разпределение на квотите, мандатите на следващия местен парламент, в който ще има близо 30 нови лица, вече са ясни.

Шестима кандидат-кметове на балотаж в Пловдив

10 партии и коалиции ще формират състава му, който едва ли ще претърпи големи промени, тъй като преференциите на този вот не сработиха, заради високия праг от 7%, предвиден в избирателния кодекс.

ГЕРБ, която е най-голямата политическа сила в Пловдив, ще има 17 съветника. Ако Здравко Димитров стане кмет на града, трима от досегашните районни кметове, които също отиват на балотаж, преповторят мандата си, а шефовете на „Чистота“ и „Градини и паркове“ бъдат избрани за кметове на „Източен“ и „Северен“, от партията на Бойко Борисов в ОбС ще влязат шефът на Общинския инспекторат Ангел Славов и депутатът Стефан Дедев.

Изборният ден в Пловдив приключи с 39,57% избирателна активност

В листта на ГЕРБ за съветници на избирами места са и досегашният съветник Атанас Узунов, зам-кметът по транспорт Златин Велев, зам-кметицата на „Северен“ Лариса Кътова и упраителят на „Старинен Пловдив“ Йордан Иванов.

Втората по сила партия в местния парламент е БСП, която вкарва 7 съветника. Начело е кандидата за кмет от левицата Николай Радев, който и досега беше председател на групата съветници от левицата.

Двама в първите 7 места в листата ще се яват на балотаж в неделя за районни кметове. Това са Атанас Баташки и Десислава Йорданова. Ако те успеят да се преборят в изборната надпревара в неделя, то на тяхно място ще влязат следващите по ред . Част от БСП в новия ОбС ще е и досегашният съветник от „Съюз за Пловдив“ Димитър Чолаков, който премина в гражданската квота на левицата.  

Обрат в Пловдив! Славчо Атанасов отива на балотаж

Представителят на ДПС в местния парламент ще е Али Байрям. За първи път съветник ще имат „Воля“ в лицето на Стефан Аксиев и Георги Величков от „Ние Гражданите”.

От коалиция НФСБ-ВМРО влизат съветниците от 2-ро до 6-то място в листата им, т.е. общо 5. Това са досегашните Стефан Послийски, Слави Георгиев и Костадион Гаров, както и две нови лица.

Партиотите падат с три места от предишния общински съвет, това се получава и при „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева. Партийната формация ще разполага с пет, а не с шест старейщини, както досега. Всички те са били част от предишния местен парламент, новото лице е Веселин Козарев.

С 5 съветника ше разполага и „Кауза Пловдив“ на Георги Титюков. Те са в досегашния си състав, а ако Титюков спечели на балотажа битката за „Централен“, той ще освободи място за шефката на Социалните услуги в Община Пловдив Веселина Ботева.

Хората на Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски“ също ще са с един повече от предишния ОбС. Сред петимата старейшини трима са от досегашните такива, а сред новите две лица е директорът на БЧК Таня Георгиева.

От „Демократична България”, които не можаха да се преборят за кметския стол на Пловдив, ще вкарат 4 съветника в новия местен парламент. Всики те са нови лица. Сред тях са лидерите на ДСБ в града, на „Да, България“ и на Зелените - Йордан Иванов, Веселина Александрова и Добромира Костова.