/ ThinkStock/Getty Images
пазари
97172
пазари
  • пазари
Пораздвижване на зеленчуковите пазари в Пловдив се наблюдава дни преди Гергьовден. Репортерска проверка на Дарик установи, че цените на плодове и зеленчуци са средно високи. Предлага се основно българска, гръцка и турска продукция.
 
На пловдивските пазари няма гръцки череши по 200 лв. килограма, макар такива да се предлагат на някои борси в страната. Продават ги в София, но там могат да си го позволят, защото хората имат по-високи заплати, коментират търговците. Според тях ранни пловдивски череши от градините край Белащица и Брестник ще се появят по сергиите между 15 и 20 май.
 
Сред другите сезонни плодове правят впечатление ягодите и кайсиите. Ягодите са гръцки, като цените им варират между 4 и 8 лв. Има турски кайсии от Анадола, килограмът им е 10 лв. Една от продавачките уверява, че са по-вкусни от гръцките. Тази година ще има доста по-малко български кайсии, заради завръщането на зимата преди месец и половина и измръзването на пъпките на дръвчетата в Добруджанско, прогнозират прекупвачите. Ще разчитаме на кайсиите от Югозапада, допълват те.
 
На пазара могат да се купят първите български розови оранжерийни домати от Харманлийско. Преобладава, разбира се, гръцкият домат. Цените им варират от 1.60 до 4.20 лв. Традиционно розовите са по-скъпи. Българските краставици са около 2 лв., а марулята е 80 ст. или левче. Връзка репички също е 80 ст. Зелените лук и чесън – съответно по 40 и 50 стотинки.
 
Проверихме и как върви агнешкото, което тази седмица ще става все по-актуално. Цената му е по-ниска от времето по Великден, като в някои големи хипармаркети го има на промоционални цени. В някои от търговските вериги уверяват, че е прясно охладено и българско по произход. Но има и алтернативи – в една от веригите предлагат и заешко месо, чиято цена е 10 лв. за килограм. 

Чуйте и от репортажа в приложеното аудио.