/ ThinkStock/Getty Images
Първият функциониращ Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата откриват в Смолян.

Изработват стратегия за безопасност на движение по пътищата

Официалната церемония ще се състои от 11:00 часа в сградата ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Изграждането на центъра е осъществен с подкрепата на Общината. Той ще се
използва от учениците от І – VІІ клас на територията на област Смолян.

В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици.

Въвеждат 8 нови знака по пътищата у нас (СНИМКИ)

Центърът се състои от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари. Закупени са електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали.

Изграждането на Областния център за обучение по безопасност на движението по пътищата-Смолян е на стойност 154 779 лв., осигурени от Министерството на образованието и науката и е първият по рода си функциониращ такъв.

Евростат: България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

На откриването се очаква да  присъстват депутати, Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“, вр.и.д. кмет на Община Смолян, инж. Мариана Цекова, Мария Семерджиева –началник РУО-Смолян, директори на образователни институции и директора на ОД на МВР Николай Димов.