Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик
Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик / Дарик архив
Тина Соколова за мъжа, заразен със западнонилска треска
89812
Тина Соколова за мъжа, заразен със западнонилска треска
Тина Соколова за мъжа, заразен със западнонилска треска
  • Тина Соколова за мъжа, заразен със западнонилска треска
  • Тина Соколова за мъжа, заразен със западнонилска треска

Заразен със западнонилска треска е открит за първи път в Пазарджик, сочи регистърът на заразните заболявания на Националния център по обществено здраве и анализи. Диагнозата е поставена миналата седмица. От 12 до 18 септември са регистрирани още един с марсилска треска и трима с ротавирусен гастроентерит.

Заразеният е 50-годишен мъж от Пазарджик, по професия автоинструктор. Интересното е, че не е пътувал в чужбина. Вероятно се е заразил от ухапване на комар в нашата страна. На 23-ти август е посетил джипито си, тъй като се е почувствал зле. Приложеното лечение обаче не е помогнало, за това близо месец след първите оплаквания на мъжа, той е пренасочен към Инфекциозното отделение на МБАЛ – „Пазарджик“. Лекарите там са разпознали характерните симптоми на западно нилската треска и веднага са транспортирали пациента в пловдивска клиника за по-добро лечение. По данни на семейството на пациента той вече е добре. Предстоят още изследвания за потвърждаване на източника на заразата.

За тропически болести като западнонилската треска за пръв път у нас се заговори през 2010 година, когато навлезе в България чрез заразени комари. Западнонилската треска започва като всички останали вируси – с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит.