/ iStock/Getty Images
Автоматичен паркинг събра 15 коли на място за три в Пловдив
Първата по рода си паркинг кула у нас бе открита днес в Пловдив. Автоматичният паркинг заработи днес, след като собствениците му и областният управител Дани Каназирева прерязаха лентата на модерното съоръжение. 

Модулният паркинг е на седем нива и се намира до Сточна гара в Пловдив. Кулата е с площ 42 кв. м и на нея могат да паркират 15 автомобила. Тя ще работи денонощно под 24-часово видеонаблюдение. Всяко от паркоместата може да се резервира, като абонаментът за месец ще струва около 90 лева.

Автоматичен паркинг в Пловдив: Как се паркират 15 автомобила на 35 квадратни метра? (ВИДЕО)

Съоръжението спестява огромно пространство и може да бъде изградено на калкан, под кооперации и на презастроени терени. Паркирането става лесно и бързо, а докато колата е на паркинг там, тя е напълно застрахована. 

DarikNews

Съоръжението ще  издържа на опасност от 9-та степен за земетресение, а колите в него са напълно защитени от влиянието на климатичните условия.

Новият кмет на Пловдив: Първо се захващам с трафика на града

Според собствениците платформата се сглобява много бързо, а изграждането е близо два пъти по-евтино от строеж на един бетонен паркинг. Кулата може да се премести по всяко едно време и е изключително подходящо за централните презастроени части на града.

Внедряването на новата технология на повече места в града под тепетата, може да реши проблемите с паркирането, смятат собствениците. Един от тях е рали шампионът Костадин Щерев.