Първанов, Пирински и Станишев заедно на тържествата в Пловдив
Първанов, Пирински и Станишев заедно на тържествата в Пловдив / netinfo

Президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев ще присъстват на тържествената заря за 123-тата годишнина на Съединението тази вечер в Пловдив.

За пръв път тримата първи мъже на държавата се събират заедно на честване, каза кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който още веднъж призова за цивилизовано отношение към институциите. Директорът на полицията комисар Ангел Рангелов призна, че очаква провокации и освирквания на управляващите от “лица в нетрезво състояние”.

Лидерът на “Атака” в Пловдив Тодор Христев заяви, че членовете на партията му ще протестират “по изненадващ и ефектен начин”, но отказа конкретика. Той съобщи, че има информация за подготовка в БСП да бъдат докарани нейни симпатизанти от областта, които да блокират достъпа до площад “Съединение”, правейки охранителен кордон между официалните лица и готвещите се да протестират пловдивчани.

Празничната програма в града започва с тържествен молебен, който митрополит Николай ще отслужи от 9, 30 ч. в катедралния храм “Света Богородица”. В същия час от гр. Съединение по пътя на четата на Чардафон ще стартират участниците в два маратона – традиционния “Съединение” и побега “Млади маратонци”. Финалите са по обяд пред паметника на Съединена България в Пловдив. На площада пред общината ще има концерти на танцови ансамбли, градския духов оркестър и биг бенд “Пловдив”.

Пак там е един от петте пункта в Пловдив, където ГЕРБ, СДС и ДСБ ще раздават т. нар. заповеди за уволнение на кабинета “Станишев”. Подписалите ще получават стикер “Аз съм европеец”.

Самият премиер и председателят на Народното събрание Георги Пирински следобед ще вземат участие в националната кръгла маса за Съединението, организирана в панаира от клубовете “Съхрани българското”. Президентът Георги Първанов пък ще открие Балканиадата по конен спорт на базата в с. Войводиново.

Преди тържествената проверка вечерта, на площад “Джумаята”, където е паднала единствената жертва на Съединението – майор Райчо Николов, членове на комитет “Родолюбие” ще направят възстановка на събитията отпреди 123 години.