Пускат водата в хисарските минерални бани
Пускат водата в хисарските минерални бани / Снимка: Даниела Ковачева

Пускат водата към емблематичните за Хисар минерални бани, които близо месец не работят. Очаква се водоподаването да бъде възстановено най-късно до средата на декември. За това има принципна договорка между институциите, свързани с казуса по заключването на къпалните на 23 октомври. Вратите им бяха затворени с решение на Басейнова дирекция-Пловдив, тъй като не е спазено разрешителното за ползване на водата, уточни за Дарик директорът на пловдивската водна дирекция Никола Карнолски.

Прокуристът на Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация", който е собственик на баните - д-р Александър Семков, даде гаранции, че най-късно до месец проблемът ще бъде решен. Той призна, че в разрешителното има пропуски и Басейнова дирекция с право е затворила баните. По думите му обаче, те са допуснати от предходните ръководства на комплекса.

Само трябва да се коригира разрешителното и в него да се конкретизират дейностите, които се извършват в баните и ще пуснем водата, категоричен бе директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Карнолски.

Областният управител Иван Тотев също изрази пълната си подкрепа за скорошно разрешаване на проблема. В понеделник той ще присъства на среща между прокуриста на комплекса и кмета на община Хисар инж. Георги Пирянков. На нея ще бъде обсъден вариант баните да бъдат оставени за стопанисване на община Хисар.

Жители на Хисар сигнализираха, че освен градските къпални не функционират и чешми с минерална вода за обществено ползване. По думите на Пирянков това е следствие на затворените бани, тъй като захранващият водопровод е общ. Останалите 30 от общо 33 чешми на територията на града - са с нормален дебит.