Психолози работят с деца аутисти и родителите им
Психолози работят с деца аутисти и родителите им / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Психолози работят с деца аутисти и родителите им
79859
Психолози работят с деца аутисти и родителите им
  • Психолози работят с деца аутисти и родителите им

Нов екип  започва работа с деца с нарушения в психичното развитие и техните родители. Петима психолози и логопед  вече извършват консултативна и терапевтична дейност в пловдивския филиал на Института за психично здраве и развитие, който бе открит с водосвет тази вечер на ул. „Гладстон“. Специалистите ще работят с деца с дислексия и аутизъм.

Центърът  е създаден по инициатива на професор Ваня Матанова пред 4 години в София, а от миналата година има филиал в Плевен.  Ръководител на пловдивския екип е доктор Златомира Костова. Консултациите са платени.

Нищо, свързано с нарушенията в детското психично здраве не върви по Здравната каса, каза пред Дарик проф. Матанова. Тя обясни, че философията им на работа, не предвижда само работа с децата, но и с техните родители. Матанова каза, че често има съпротиви от страна на родителите, защото те искат  детето им, а не самите те да бъдат център на терапията. По думите й е въпрос на време да се разбере, че пътят на успешната работа с децата минава  през родителите.

Няма категорична статистика за децата аутисти, заяви доктор Златомира Костова и определи заболяването като сериозен проблем. По нейните наблюдения обаче има залитания към епидемията аутизъм и не всяко диагностицирано дете има такова заболяване.