семейство
семейство / ThinkStock/Getty Images
социални служби
96338
социални служби
  • социални служби
По-добре да развиваме системата за подкрепа към семействата, отколкото да очакваме социалните институции да решават проблемите им. Това заяви в ефира на Дарик детският психолог Ренета Венева по повод случая с пострадалите тригодишни близнаци. Тя допълни, че промените трябва да се извършват и на законодателно ниво.

По думите й социалните работници успешно разрешават различни проблеми, но винаги в екстремни или кризисни ситуации, при това с недостиг на човешки ресурс, а не в ситуации на превенция.  

Според Венева основната причина да се стигне до такава крайност, е че никой роднина, приятел, съсед, колега или познат на майката на двете деца не е подал своевременно сигнал до отговорните институции.

Тя подчерта, че у нас има един криворазбран свян или срам, който изисква проблемите да останат в семейството, вътре в нас и под нашия покрив, независимо колко трудни, тежки или рискови за децата ни са те.

Според нея, за да се избегнат крайностите, е трябвало още докато майката е била емоционално по-стабилна, да се предприемат действия за нейното мотивиране да потърси нужната подкрепа. В Пловдив има достатъчно места за безплатни консултации и центрове за обществена подкрепа. Помощта към майката или семейството е щяла да спомогне за подобряване на родителските компетенции и вземането на адекватни решения.

Цялото интервю може да чуете от приложеното аудио.