Психолог консултира жени в менопауза
Психолог консултира жени в менопауза / netinfo

20 лв. ще струва консултацията с психолог, 8 лв. ще е цената на измерването на костната плътност в първия в страната център за профилактика и диагностика на заболяванията, свързани с менопаузата в доболничната помощ. Това съобщи управителят на ДКЦ-2 д-р Янка Столинова, където се помещава центърът. Двете дейности не се заплащат от здравната каса, тъй като за тях няма сключен договор.

123 000 лева струва на общинския бюджет ремонтът и обзавеждането на новото звено, 292 хил. лв. е стойността на апаратурата, закупена също от общината. Центърът разполага с мамограф, остеоденситометър /апаратура за измерване на костната плътност/ и ехограф. В него има 8 специализирани кабинета,обособени в отделно крило, в които ще работят шест лекари-специалисти, сред които за пръв път в страната и психолог. В подходяща среда жените над 40-годишна възраст ще получават компетентна медицинска консултация.

Първоначално центърът ще работи от 11 до 19 часа, като по-късно ще премине на пълен работен ден. Пациентите ще бъдат обслужвани с направление по договор с РЗОК.