Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит
Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит / Дарик архив
Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит
86345
Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит
  • Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит

Българската агенцията по безопасност на храните извършва днес дезинсекция в радиус 40 км от огнищата на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ на територията на първомайското село Добри дол, както около селата в хасковско и старозагорско.

Това се прави със заповед на областните управители, като площите се третират с препарата Циперметрин, разпръскван посредством хеликоптер на DARIK SKY.

Пръскат площите заради заразния нодуларен дерматит
netinfo
От агенцията предупреждават стопаните, че веществото, с което се пръска е силно отровно за пчелите. С цел опазване на пчелните семейства е нужно в срок от 24 часа пчеларите да не пускат пчелите от кошерите, уточняват от Агенцията по храните.

В страната вече има 14 огнища на болестта, а близо 550 крави са умъртвени. Комарите са основният преносител на заболяването, покосяващо едрите преживни животни. Пръскането трябва да унищожи всички насекоми в засегнатите райони.

Следващата седмица ще започне и ваксиниране на здравите животни, но според фермерите то е закъсняло.

Д-р Георги Чобанов – директор дирекция в БАБХ, обаче смята, че е нямало как тази ваксинация да започне по-рано, защото от ЕС я позволяват само, когато заболяването не може да се овладее чрез унищожаване на вече заразените животни.