Провинция Саарланд парафира две споразумения със Стара Загора
Провинция Саарланд парафира две споразумения със Стара Загора / fair.bg
Две споразумения за сътрудничество подписаха днес немската провинция Саарланд и област Стара Загора. Това стана в рамките на 63-тия есенен технически панаир в Пловдив, който за първи път тази година има регион- партньор, а именно Големият регион, част от който е немската провинция.

И двете споразумения са рамкови, безрочни и са свързани с преработка на твърди битови отпадъци, отпадъчни води и опазване на околната среда, съобщи министърът на икономиката на Саарланд Йоахим Кифабер.

Първото споразумение е между Областна администрация Стара Загора и Съюза за управление на отпадъците, което представлява асоциация на всички общини във федералната провинция, с цел общо управление на отпадъците в региона. Германците ще споделят своя опит при решаване на проблеми при управлението на отпадъците с българските си колеги от Стара Загора.

Второто споразумение е подписано между Камарите на инженерите в Саарланд и Българската камара за ивнестиционно проектиране с цел обмяна на опит в обработката на комунални отпадъци. В Саарланд имат традиции във въгледобива и добър опит в отстраняване на стари замърсявания на почвата и въздуха.

Големият регион включва международно сътрудничество между Саарската област, Лотарингия, Люксембург,Рейнска област и Валония в Белгия. Повече от тридесет предприятия от Големия регион споделят общ щанд в 11-та палата на панаира.В момента, председателстваща региона област е Валония, а от януари 2008 г. председателството ще бъде поето от Великото херцогство Люксембург.