Проверяват сигнал за замърсяване на язовира край Климент с птичи  отпадъци
Проверяват сигнал за замърсяване на язовира край Климент с птичи отпадъци / netinfo

Проверка по сигнал за замърсяване на язовира край с. Климент ще извършат Байсенова дирекция и регионалната дирекция на Агенцията по рибарство и аквакултури в Пловдив, съобщи директорът на Басейнова дирекция Никола Карнолски. Инспекцията, която ще бъде в близките дни, е разпоредена по жалба от кмета на село Климент Мано Манов и група жители от съседното село Войнягово, че водата е със зелен цвят, от нея се носи мирис на развалено месо и животните отказват да я пият.

Хората от двете села се опасяват, че водоемът може да стане източник на епидемия, тъй като той се оттича в река Стряма, от която се черпи част от питейната вода в района.

Община Карлово е извършила проверка по сигнала, но е преценила, че не е компетентна да извърши анализ на качеството на водата и е препратила сигнала.

Установено е, че наемателят на язовира, който е собственост на “Напоителни системи”, отглежда там риба и ежедневно хвърля 3 тона костен отпадък за храненето й, казаха от пресцентъра на общинската администрация в Карлово. Стопанинът на водоема е представил дневник за замерване киселинността и температурата на водата, а в момента на проверката не е констатирана лоша миризма в района.

3 тона наистина е голямо количество, но трябва да се провери и какъв вид риба се отглежда, както и състава на самия костен отпадък, коментира инж. Карнолски.