Проверяват китайските ресторанти за лоша хигиена
Проверяват китайските ресторанти за лоша хигиена / снимка: Free Images

Тематични проверки в китайските ресторанти започват инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Това съобщи за Дарик радио изпълняващият длъжността директор на областната дирекция д-р Камен Янков.

По думите му напоследък са зачестили жалбите срещу заведенията, които предлагат китайска храна и оплакванията са предимно за лоша хигиена. Проверките имат за цел да обхванат всички обекти, в които се приготвя и предлага китайска храна за консумация на място и доставки до дома и офиса.

Междувременно продължават и проверките за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти. На този етап няма констатирани нарушения. За физически лица глобата е максимум 150 лева, а за юридически - двойно повече.

Проверени са всички млекомати в Пловдивска област, а те са най-много в сравнение с останалите региони на страната. Автоматите за продажба на мляко са общо 18, като по-голямата част от тях са стационарни. Мобилните млекомати са 6. На някои от тях са издадени предписания за осигуряването на хладилна витрина за продажба на сирене.