Провал на обсъждането на защитена зона „Марица-Пловдив”
Провал на обсъждането на защитена зона „Марица-Пловдив” / netinfo
Публичното обсъждане на защитена зона „Марица-Пловдив” в рамките на „Натура 2000” , което трябваше да се проведе днес в Общината, се провали по неизвестни за сега причини. В Голямата зала дойдоха само представители на РИОСВ Пловдив и отдел „Екология” в администрацията. Така собствениците на терени в районите „Западен” и „Северен” в Пловдив, които влизат в защитената зона и обхаващат повече от 1500 декара, не успяха да получат разяснения какво става със земите им.
В защитената зона влизат също и хиляди декари от землищата на селата Костиево, Оризари, Цалапица, Говедаре и град Стамболийски, които са главно по поречието на река Марица.
Главният експерт в РИОСВ Димитър Димитров обясни, че върху териториите, които влизат в защитената зона „Марица Пловдив”, се забранява извършването на корекции на речните корита, паленето на тръстикови масиви и крайречната растителност, както и подмяна на крайречните гори от местни дървесни видове с неместни,на разстояние до 50 метра от границите на водните обекти. Тези забрани могат да се обжалват в едномесечен срок чрез писмени възражения до съответното министерство, обясни Димитров.
Попадащите под закрила земи в район „Западен” и „Северен” могат да се проверят от всички граждани в кметствата на съответните райони, както и в сайта на министерството на околната среда и водите.

Информацията е на Йордан Димитров