Протестите в Жребичко се отлагат до министерско решение
Протестите в Жребичко се отлагат до министерско решение / Дарик архив

Протестите в брациговското село Жребичко се отлагат в очакване на отговор от Министерството на икономиката, съобщи кметският наместник Георги Пърчев. Жителите се обявяват против намеренията на ведомството край селото им да бъдат направени проучвания за добив на медна руда. Находището е в местността Лесковец, само на 300 метра от домовете им. Засега напрежението е туширано, но временно. Ако очакваното писмо е за започване на проучвания, хората са готови на ефективни протести. Потърсили са и връзка с екоорганизации с молба засъдействие.

В сряда тръгна и подписка сред брациговци в защита на Жребичко като чисто кътче от природата и атрактивна туристическа дестинация. Инициатор е Димитър Стефанов, който освен че лично събира подкрепа, призова хората също да водят петиции с имена, ЕГН-та, адреси и подписи, които да му изпращат на адрес ул. "Никола Боянов" 9а.

В началото на този месец от общината са изпратили до министерството становище, в което са изложени всички аргументи против проучването и евентуалният добив на Лесковец. Мястото е прекалено близо до Жребичко и може да предизвика опасни за хората замърсявания. Наблизо има далекопроводи, както и затапени уранови сонди, пишат още в писмото си от общината. А селцето е архитектурен резерват, там не може да се извършват никакви строителни дейности без разрешение на Националния институт за паметниците на културата. Край единствения път до населеното място има две свлачища, едното от които е вписано в националната база данни. Опасността от тежките машини и самият път да рухне и да няма откъде да се закара даже хляб на жителите е голяма. Решаващият отговор се очаква в края на февруари или началото на март.

В момента в Жребичко живеещите по постоянен адрес са 60 души. Много са и собствениците на вили и къщи за почивка - пловдивчани, софиянци, чужденци от Англия, Австрия, Белгия. Селото е уникално кътче, опазено от намесата на цивилизацията. В стратегията на Община Брацигово то е вписано като туристическа атракция, но отварянето на кариера за добив на руда би провалило всички планове в тази насока.