Протестите на ловците били неоснователни
Протестите на ловците били неоснователни / netinfo
С половин милион повече приходи от ловен туризъм се очакват тази година в сравнение с 2007-ма прогнозира заместник-председателят на Държавната агенция по горите Йордан Радославов при откриването на V-тата национална трофейна изложба в Пловдивския панаир. До момента от отстрел на дивеч са постъпили 4,2 млн. лева, а до края на годината се очаква сумата да надхвърли 5,5 млн. лева.

От началото на годината до сега са добити 115 трофея от благороден елен. От тях 32% са получили златни медали, а само 10% са били под минимума за отличия, което според специалистите е показател за високо качество на популацията.

Най-ценните български трофеи от последните 10 години са представени на изложбата, която ще бъде отворена до неделя. Сред аранжираните в 7-ма палата 341 експоната са световният рекорд за благороден елен и новият национален рекорд за европейска сърна, отстреляна край Етрополе.

Представителната експозиция е посветена на 110-тата годишнина от създаването на Съюза на ловците и риболовците в България. Детето и дивата природа” е мотото на забавно-състезателната програма в съботния ден на изложбата.

Сега у нас в ловните стопанства и участъци се инвестират 20 милиона лева годишно. Половината дава Държавната агенция по горите, другата половина – Националното ловно-рибарско сдружение. Увеличаването на инвестициите с отдаването на стопанствата на частни инвеститори ще подобри базата, услугите, атракциите и състоянието на дивеча, ще се разкрият нови дестинации за ловен туризъм и това ще увеличи приходите от него, каза Радославов.

Той определи като неоснователни протестите на ловците от Смолянско, които нямат достъп до дивечовъдния участък край с. Оряховец след отдаването му на концесия на пловдивска фирма. Те никога не са имали законно право да ловуват на тази площ, която е държавен ловен район, каза заместник-председателят на Държавната агенция по горите. Според него, влизането на частни инвеститори в 140-те държавни участъка ще накърни интересите само на онези, които са стреляли неправомерно на тези територии, влизайки в съглашателства с местните служители на горската администрация.