/ Община Пловдив
Протестиращите от район „Южен“ и инвеститорът зад „Юбилейния блок“ започнаха диалог по инициатива на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров на среща в заседателната зала на общината.

По време на срещата собственикът на фирмата-инвеститор ПИМК - Илиян Филипов, предложи за своя сметка да изгради голяма детска площадка, да направи алеи и озелени района на бул. “Никола Вапцаров“ 67-87 и ул. „Македония“ 75-93 (зад т. нар. Юбилеен блок). Идейният проект на площадката е внесен в общината преди няколко седмици.

За изграждането ще бъде сключен тристранен договор между него, инициативния комитет и Община Пловдив, който ще бъде гаранция, че договореното на днешната среща ще се изпълни. „Надявам се на разумен край на тази ситуация и да оставим институциите да работят, а не да се занимават с нашите конфликти“, допълни Филипов.

„Хората ще получават компенсация за това, че в някаква степен ще им бъде нарушена средата, в която живеят, тъй като те ще получат един 7-етажен блок в междублоковото си пространство“, коментира Тереза Колева от страна на протестиращите.

От Инициативния комитет заявиха, че ще обсъдят направените предложения от страна на инвеститора с останалите граждани, живеещи в района, за да вземат окончателно решение за последващи действия. Все пак те обмислят да внесат жалба в Административния съд и сигнал до ДНСК срещу действащия ПУП, който е одобрен през 2005 г. за поземления имот на инвеститора, уточни още Тереза Колева от Инициативния комитет.

Инвеститорът на обекта се ангажира също да се спазва работното време в хода на строителството и да се съблюдава за чистотата на района. За почистването той е осигурил специална машина, както и постоянен контрол на обекта.

„Днешната среща е една стъпка към разрешаване на казуса. Надявам се, че ангажиментите, поети от едната и другата страна, ще бъдат изпълнени. Няма смисъл от излишно напрежение и разговори през медиите, проблемите се решават най-добре на масата на преговорите“, заяви кметът Здравко Димитров.