Протестиращи: Разширете ОУ „Душо Хаджидеков“!
Протестиращи: Разширете ОУ „Душо Хаджидеков“! / снимки: Кирил Кирилов

Общината да намери пари и да изпълни архитектурния план на основно училище „Душо Хаджидеков“. Това заявиха родители, събрани на протест пред въпросното училище. Според Гено Шишков, чийто син и две внучки са възпитаници на „Душо Хаджидеков“, в плана е включено изграждането на шестнайсет кабинета и физкултурен салон. Управниците постоянно излизат с оправданието, че няма пари, но сега ще трябва да намерят, каза още мъжът, който също е учил в старото училище.

Кметът Иван Тотев да не се хвали как е възстановил училище „Васил Левски“, а да направи същата оздравителна процедура и с „Георги Бенковски“, допълни Даниела Балникова.

Днес по-рано стана ясно, че премиерът Бойко Борисов също е взел отношение към проблема. От реакцията му в социалната мрежа става ясно, че е му е било казано как разстоянията между двете училища е 100 метра, а то в действителност е около 2 км. Разказът е на един от бащите, който твърди, че се е чул лично с министър-председателя. По думите му премиерът е казал на бащата да „изчака до утре“.

Протестиращи Разширете ОУ Душо Хаджидеков
netinfo

От същата група във фейсбук - "225 хил. лв. за закриване на училище", се разбира, че общественият посредник е бил сезиран от две майки – Величка Георгиева и Ани Добранова. Изпълняващият длъжността местен омбудсман Борислав Стаматов е изпратил писмо до Стефан Стоянов и Савина Петкова, в което ги моли да бъде проведено обществено обсъждане на възникналия казус с цел намиране на решение, което да удовлетворява в най-голяма степен засегнатите страни.

Родителите ще протестират и утре сутринта на същото място. Действията им ще продължат, докато не се преразгледа решението на Общински съвет двете основни училища да бъдат слети в едно. Те ще обжалват пред Областна управа, а ако не бъде постигнат ефект, ще си търсят правата в Административния съд.