Протестиращ от Попинци намушкан с нож
Протестиращ от Попинци намушкан с нож / netinfo

Един от протестиращите жители на панагюрското село Попинци е надупчен с нож на три места, като една от раните е в областта на сърцето. Мъжът е настанен в пазарджишка болница, където ще му бъде извършена операция.

Местните хора протестират вече трети ден срещу правото на канадски консорциум да добива злато в района на връх Петелово. Представители на фирмата са направили несполучлив опит да атакуват с камион лагера на протестиращите. Това съобщи за Дарик радио Константин Дичев, експерт от федерация “Зелени Балкани”.

Цианидът, необходим за обработването на рудите може да отрови цялата Тракийска низина, твърдят от Инициативния комитет на стачкуващите. В района на протеста на връх Петелово има  поделение на жандармерията, както и охранители на частната фирма.

Находището е проучвано от държавата преди години, но е взето решение да не се добива злато, тъй като технологията е опасна за здравето на хората. Сега чуждата фирма иска да регистрира търговско откритие и да придобие право на добив против интересите на местните хора, твърдят още стачкуващите.