Протест за справедливост заради загинал на пътя моторист в Пловдив. 

Близките на 20-годишния Недялко Бакалски, които след смъртта му дариха органите му и спасиха четири живота, настояват за справедлива присъда за шофьора, който го е блъснал на жп прелез и според обвинението е отнел предимството на моториста, предава NOVA.

Пред съдебната палата в този час се събират десетки хора в подкрепа на семейството на загиналото момче. „Ние сме на 5-о поредно заседание, което може и да бъде последно и нямаме присъда на първа инстанция.

Не само че не изрази съжаление, а поведението на обвиняемия в залата е меко казано арогантно и ненормално", каза майката на загиналия Лиляна Бакалска.

„Моят прекрасен син спаси 4 човешки живота и благодарение на него те получиха втори шанс. Темата за донорството е много тежка и дълга, но и табу в нашето общество", смята тя.

„Тук сме, за да кажем „Стига” на условните присъди. Тук сме всички майки от сдружението, приятели и близки на Неди”, добави тя. "Не съм признал вина. Искам да се установи истината. За мен скоростта е много над 100 км/ч", каза подсъдимият Иван Иванов.

"Първоначалната експертиза, която е приета по делото сочи, че починалият се е движел със скорост от максимум 50 км/ч, каквато е и разрешената скорост за движение", заяви Галина Андреева, наблюдаващ прокурор.

Минути преди да влезе в съдебната зала семейството на загиналия младеж се срещна с Димитър Василев, който живее с един от бъбреците на сина им. "За мен е голяма привилегия не само защото живея втори живот, а защото този втори живот идва от едно прекрасно семейство и аз винаги ще бъда до тях в най-тежките им дни", обеща Василев.

В подкрепа на семейството, с настояване другият участник в катастрофата да получи ефективна присъда, дойдоха родителите на загинали на пътя деца. Въпреки желанието им най-сетне да бъде даден старт на процеса, отново беше отложен. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg