Протест горива
Протест горива / снимка: Тина Соколова

Хора от Пазарджик и околни селища днес се вдигат на протест срещу скъпите горива. Участниците ще се съберат на битака в 15,00 часа, а час по-късно ще тръгнат на шествие из града. Намеренията им са да блокират за кратко булеварди и бензиностанции.

Събитието, публикувано преди дни в социалните мрежи, има подкрепата на над 1 500 потребители, а 12 000 са заявили, че проявяват интерес.

След Пазарджик подобни събития обявиха и хора от Благоевград, Монтана, Бургас и Пловдив, с начало от 15,00 или 14,00 часа. С шествията си те, а вероятно и други български градове, се присъединяват към националния протест на синдикат „Защита“ срещу високите цени на горива, ток, парно, газ, както и срещу ниските доходи.

Междувременно поскъпването на пазарджишките бензиностанции продължава. Литър А-95 в града струва близо 2,40 лева, дизелът е 2,42-2,45 лева, А-98 – между 2,64 и 2,74 лева. Прави впечатление, че търговци от малки населени места конкурират с чувствително по-ниски цени.

Все още не са посочени организатори или координатори. Появи се обаче призив всеки водач да си поза касовите бележки от последните зареждания. Целта е те да бъдат приложени към подготвяна жалба до Комисията за защита на конкуренцията.

За Пловдив блокадите са насрочени за 15.00 часа. Сборният пункт е при бензиностанция в ЖР "Тракия".