Просяци опорочиха Задушница в Пещера
Просяци опорочиха Задушница в Пещера / Дарик архив

Цели тумби от просещи роми опорочиха Денят на мъртвите в Пещера, оплакват се хора от градчето. Нежеланите посетители винаги дежурят на гробището в такива дни, но този път са били сякаш стотици, по думите на опечалени. Те разказват, че натрапниците изскачали отвсякъде, на всеки метър чакали по 7-8, крещели, биели се и дори пеели над главите на скърбящите. Те останали най-възмутени при отривистото „Честит празник” вместо „Бог да прости”.

Просяците нямат близки, погребани в това гробище и единствената им цел е да събират храна. Някои натъпкали по 2-3 торби. Не помагали никакви опити да бъдат прогонени, за да останат гражданите насаме при вечния дом на роднините и приятелите си. Ако някой им отказвал храна, започвали да го кълнат, псуват и крещят: „Имаш в чантата, дай и на нас!”.

За си спестят неприятните срещи, част от християните се принуждават да посещават гробищата следобед. Това малодушие и отстъпление пред хулиганите обаче не е решение, смятат те и допълват, че ще настояват пред кмета на Пещера Николай Зайчев да осигури ефективна охрана на гробищния парк.