Промилите за смет останаха същите, засега
Промилите за смет останаха същите, засега / netinfo

Само съветниците от НДСВ подкрепиха предложението на левицата за сваляне на промилите за такса смет от 1,6 на 1, 4 - за граждани и от 9 на 7 - за фирми и то бе отхвърлено с 26 гласа от 46 присъстващи на извънредната сесия на Общинския съвет.

БСП мотивира проекта си с желание да не се увеличават сумите за налога след вдигането на данъчните оценки с 20% от нова година, но получи обвинения отдясно в популизъм. Не можем да гласуваме адекватно намаляване на промилите, защото не е ясно какъв ще е скокът на данъчните оценки за Пловдив, а само средният за страната, мотивира се Стоянка Багрянова от СДС.

Всички партии в управляващата коалиция декларираха, че падане на промилите ще има, но когато администрацията има точни разчети на базата на зададените от държавния бюджет параметри.

Пенка Калинкова от БСП заяви , че исканото понижаване на размера на такса смет дори е малко и предложи гражданите да плащат за чистота 1, 2 промила , а фирмите - 4.

20 привърженици на Атака протестираха в началото на сесията, че такса смет за бизнеса в града е в пъти по- висока от тази във Варна и София и това съсипва дребните предприемачи.