Прокуратурата разследва шефката на „Дезинфекционна станция”
Прокуратурата разследва шефката на „Дезинфекционна станция” / netinfo
Досъдебно производство срещу управителя на общинската фирма „Дезинфекционна станция” Деспина Гърова заради натравянето с мишемор на пет деца от Дома за сираци „Мария Луиза” образува днес Пловдивската районна прокуратура. Това съобщи за Дарик радио наблюдаващият прокурор Даниела Начева. Обвинението срещу Гърова е за това, че в качеството й на длъжностно лице, съзнателно е допуснала неин подчинен, дезинфектор в същото дружество, да упражнява дейности без да притежава съответната правоспособност.

Два акта са съставили от РИОКОЗ на директорката на дома Даниела Кукева заради неправилно съхранение на хранителни продукти.

Директорката на „Дезинфекционна станция” също е с акт от РИОКОЗ, очаква се и още една санкция за Гърова от общинат, ако се потвърди, че сирачетата са натровени действително с отрова за мишки.

Междувремено изненадващо стана ясно, че при петте момчета от Дома, на които миналия четвъртък са правени стомашни промивки, не е констатирано натряване с миша отрова. „Отравянето е под голям въпрос, тъй като нито в нито един от случаите няма нито един симптом на отравяне с миша отрова”, пише началникът на Клиниката по детски и генетични заболявания доц. Мирослава Бошева в официално становище до заместник-кмета Георги Григоров.

Медицинското заключение ще бъде изпратено на прокуратурата, за да потърси тя истинската причина за влошаване здравословното състояние на децата от дома, каза Григоров. Припомням, че до преди ден медиците от клиниката твърдяха, че момчетата от „Мария – Луиза” са натровени, макар и леко, а при извършените стомашни промивки бяха извърлени остатъци от неразтворени гранули „Мишемор”