Прокуратурата иска схема “Джек Лондон с кубински автор” за кварталните игрища
Прокуратурата иска схема “Джек Лондон с кубински автор” за кварталните игрища / netinfo
Спортните площадки в Пловдив да бъдат отдавани под наем в пакет по две, препоръча прокуратурата на работна среща днес с шестимата районни кметове. Предложението е поне едната да бъде ползвана безвъзмездно и свободно от децата, а за другата се допуска гражданите да заплащат съответна такса. Категорично и общо е становището за неограничен във времето безплатен достъп до площадките на ученици до 18 години, заявиха от прокуратурата. Районните кметове трябва да подготвят конкурси, след като веднъж вече предложението за стопанисване на игрищата от частници бе върнато от Общинския съвет с указание за уеднаквяване на критериите за отдаване във всички райони.

Препоръката ми напомня за комунизма, когато книжарниците продаваха книги на Джек Лондон в комплект със стари кубински книги, коментира пред Дарик кметът на район Тракия Гиньо Матев. Той подчерта, че ще изисква бъдещите инвеститори да поддържат в перфектно състояние и двете игрища, а не да се грижат само за това, от което ще печелят. Кметът на Тракия възнамерява да заложи в конкурсните условия задължително изграждане на бюфет, павилион или каравана с тоалетна, баня и умивалник на платената площадка. Ще искаме пари от бюджета за поддръжка на площадките, ако не намерим инвеститори при тези условия, предупреди Гиньо Матев. /Подробности чуйте в прикачения звуков файл/

Обновяването и поддръжката на кварталните игрища може да бъде осигурено, без те изобщо да бъдат давани под наем и без да се натоварва бюджета, заяви позицията си председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. Според него общината може да отдаде само 100 квадрата собственост и право за вдигане на преместваемо съоръжение срещу задължението фирмата, която го получи, да модернизира и поддържа площадка. Така тя ще печели от кафенето, а не от игрището, което си остава на разпореждане на общината и безплатно за всички, мотивира се Кюмюрджиев. В досега обсъжданите варианти също се предвиждаше инвеститорът да получи право на 100 квадрата за барче, но в качеството му наемател на игрището.

Отдаването под наем на кварталните игрища с възможност наемателят да събира входни такси веднъж вече бе спряно през юни миналата година. Това стана отново след предупреждение от прокуратурата, че е недопустимо безплатният достъп за деца да бъде ограничен за по няколко часа.

Информация на Йордан Димитров и Мария Троева