Профилактични изследвания за ранно откриване на диабет в Смолян
Профилактични изследвания за ранно откриване на диабет в Смолян / Дарик архив

Профилактични изследвания на кръвна захар, холестерол и измерване на артериално налягане ще се извършат днес на площад „Свобода“ в Смолян.

Инициативата е част от проявите, които се организират по повод Световния диабетен ден. Прегледите са подходящи за хората с новооткрити отклонения на изследванията, консултациите ще се осъществяват от специалист- ендокринолог. Профилактичните прегледи могат да посетят и хора с наднормено телесно тегло, с регистрирани в миналото отклонения на кръвната захар, без лечение до момента, с роднини болни от захарен диабет. За предпочитане е изследванията да се извършат на гладно.

За Световния диабетен ден в Смолян пристига и напълно оборудван за прегледи и изследвания автобус, който посещава градове в цяла Европа, съобщи ендокринологът д-р Емилия Апостолова. Тя допълни, че на територията на Област Смолян през месец ноември се реализират прегледи за ранно откриване на усложненията на захарния диабет.

Те се извършват от специалистите ендокринолози от областта, лекарите от Ендокринологично отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян и общопрактикуващите лекари. В различни населени места на областта се организират „Диабетни центрове“. Целта е да бъдат извършени прегледи на пациенти със захарен диабет за откриване на едно от най-честите усложнения на диабета, засягащо краката на диабетиците.

Тази година темата на Световния диабетен ден е: „Очите и диабета. Скрининги за ранно откриване на захарен диабет“.