Пробегът за мир пристига в Пловдив
Пробегът за мир пристига в Пловдив / снимка: dariknews.bg

За поредна година Пловдив ще е домакин на Пробега за мир, който ще премине през България от 12 до 17 септември. Международната щафета пристига в Пловдив днес в 17 часа, като участниците ще преминат по Пазарджишко шосе и по протежението на Гребния канал от южната му страна. Кратка церемония по посрещането на факела ще се състои от 17:30 часа при Дървото на хармонията в градинката пред кулата на  Гребната база.

Пробегът за мир е международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в Пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа към мир и единство между хората.

Поканени са и всички граждани, желаещи да участват в символичната обиколка с факела или просто да го подържат, присъединявайки се към хилядите хора по света, изразили по този начин подкрепата си за идеята на Пробега.

Утре международният отбор бегачи ще се срещне с деца от пловдивски училища, след което ще потегли в посока Първомай и Хасково, откъдето ще продължи европейската си обиколка през Турция и Гърция.

 

Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой (1931-2007), който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.