Пробегът на мира минава през Пловдив
Пробегът на мира минава през Пловдив / netinfo

През Пловдив днес ще премине Пробегът за мир –  световна щафета, символизираща общия стремеж на човечеството към един по-мирен свят. От основаването си досега Пробегът е изминал над 500 000 км през 150 страни от всички континенти, предавайки от ръка на ръка запален факел с послание за хармония и приятелство.

Пробегът на мира минава през Пловдив
netinfo
Основоположник на Пробега е радетелят за мир Шри Чинмой (1931-2007) – индийски философ, поет, музикант и спортист, който вярва, че спортът е мощно средство за постигане на разбирателство и единство, за преодоляване на  етническите, религиозните и културните бариери.

Пробегът на мира минава през Пловдив
netinfo
Пробегът е изцяло доброволна и некомерсиална инициатива, която не преследва никакви политически, рекламни или религиозни цели. Мотото на щафетата е: «Мирът започва от мен!» Пробегът за мир е подкрепян от редица видни личности: папа Йоан-Павел II, Майка Тереза, президентите Михаил Горбачов и Нелсън Мандела, олимпийската легенда Карл Люис, лауреати на Нобелова награда, популярни спортисти, обществени дейци и хора на изкуството.

Пробегът на мира минава през Пловдив
netinfo
Европейската част от Пробега стартира тази година на 24 февруари в Португалия и, след като измине 24 000 километра, ще завърши в Рим на 8 октомври.

Пловдив, който не за пръв път е домакин на проявата, ще посрещне факела на мира на площад „Централен” с тържествена церемония, организирана със съдействието на Община Пловдив. Международният отбор бегачи ще бъде приветстван от заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков. Поканени са да присъстват изтъкнати пловдивски спортисти: Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Ива Пранджева, Лиляна Томова, Асен Златев, Петър Зехтински, Румен Димитров, Светозар Атанасов, Лиляна Георгиева, Цветана Пиронкова, Пенка Стоянова. В празничната програма ще участват млади таланти от пловдивски училища и детски градини.

Всеки може да направи своята стъпка към мира и да стане съпричастен към идеята на Пробега, която е вдъхновила милиони хора по целия свят. Пловдивчани, независимо дали са активни спортисти или не, могат да се присъединят към международния отбор, който ще пристигне с факела от Хисаря и ще го пренесе по улиците на града до мястото на церемонията. Направете няколко крачки, докоснете факела или пробягайте цялото разстояние.

Маршрутът е следният:

20 септември, 16:30 ч. – Карловско шосе (Ален Мак) – ул. Брезовска – Пешеходен мост – ул. Княз Александър I – пл. „Централен”. Начало на церемонията: 17:00 ч.

След срещата с пловдивчани бегачите ще продължат пътя си от х-л „Тримонциум” към Сточна Гара и Мебелна къща, откъдето ще се отправят към с. Крумово.

На площад «Централен» до Еврофонтана е подредена фотоизложба с моменти от пътешествието на факела на мира по света вече 29 години и от срещите с деца и възрастни от всички континенти, докоснати от духа на единството, който е в основата на Пробега.

Подробнoсти за идеите и историята на щафетата, снимки и актуални репортажи от различни страни по целия свят можете да намерите на сайта на пробега.