Признават старите ученически карти още 2 седмици
Признават старите ученически карти още 2 седмици / netinfo

Старите ученически карти за пътуване с намаление ще се признават до 30 октомври, макар според решението на Общинския съвет срокът им на валидност изтича днес.

Всички превозвачи обявиха днес следобед, че са готови на компромис, за да не страдат над 12 000 деца, на които все още не са издадени нови документи. Първоначално решение да продължат да возят всички ученици срещу 30 стотинки обявиха фирмите “Хеброс бус”, “Мери транс”, “Автотранс 2000” и “Грация”. Собствениците им подчертаха, че правят това с риск следващия месец общината да не им изплати в пълен размер компенсациите за ученическите пътувания. Собственикът на “Градски транспорт” Ангел Батаклиев също гарантира, че в автобусите на фирмата децата ще продължат да се таксуват по 30 стотинки, дори да нямат карта за новата учебна година.

Причина за възникналия проблем е учителската стачка и забавеното подаване на списъците от училищата, казаха от общинското предприятие “Организация и контрол на транспорта”. Неговият управител Вичо Кузов предупреди училищните директори да не отлагат отново предаването на описите, защото договорите на временно назначените за издаване на карти 8 служители са до края на месеца.

От “Организация и контрол на транспорта” съобщават още, че е спряно издаването на документи срещу индивидуално представено удостоверение за записване на детето в училище. Това води до дублиране на карти на един и същ ученик и създава предпоставка за злоупотреби, подчерта Кузов.