Присаждат стволови клетки в Пловдив
Присаждат стволови клетки в Пловдив / netinfo

Първата трансплантация на стволови клетки в Университетска болница ”Свети Георги” в Пловдив ще бъде извършена до края на годината, съобщи доц. д-р Стефан Горанов, началник на Клиниката по хематология. В отделението ще бъде изграден модерен център за лечение на злокачествени заболявания на кръвта.

Лечението ще се извършва по метода на автоложката трансплантация, при която донор е самия пациент. Полученият материал се инжектира венозно и попада в костния мозък, който след 15-20 дни започва да ”произвежда” здрави кръвни клетки. Въвеждаме съвременно лечение на злокачествени болести на кръвта и кръвотворните органи като лимфоми и левкемии, от които страдат около 500 пациенти в Южна България подчерта доц. Горанов.

В клиниката ще се лекуват само възрастни пациенти над 18 години. На площ от 100 кв. метра ще бъдат изградени 4 специални бокса за работа в абсолютно стерилна среда.

Идеята да се изгради Център за трансплантация на стволови клетки в Пловдив датира от 1992 година, но едва сега ще се сбъдне мечтата на две поколения хематолози, подчертаха от ръководството на УМБАЛ ”Свети Георги”.