Природонаучният музей отваря врати днес (СНИМКИ)
Природонаучният музей отваря врати днес (СНИМКИ) / снимка:Виктор Кадири/ Дарик Пловдив

Природонаучният музей в Пловдив отваря врати днес от 11.00 часа. Посетителите ще могат да видят временна експозиция, включваща дигиталния планетариум, терариума, както и сладководен и морски аквариум.

Музеят отваря врати след мащабен ремонт, осъществен със средства, отпуснати целево от общинския бюджет в размер на почти 2 милиона лева.

Куполът на дигиталния планетариум е с диаметър 8 метра, с 50 седящи места, които ще пренасят хората в реална обстановка –  природата, космоса и на други места. На по-късен етап посетителите ще могат да видят и жив двуметров крокодил, който е една от най-новите атракции в музея.

На последния етаж, който още няма да бъде отворен, се изгражда джунгла с живи пеперуди. Тя ще се намира в куполна зала с диаметър 11 на 8 метра.

В музея ще могат да се видят и легендарната анаконда, която е най-голямата препарирана змия в Европа. Освен влечугото на витрините ще бъдат изложени и най-голямата мечка на Балканския полуостров, с размери 2.45 метра, и европейски бизон (зубър), за чието препариране се търсят пари.

Входът за възрастни ще бъде на цена от 10 лева. Учениците и студентите ще плащат по 7 лева, за децата на възраст между 3 и 7 години, цената е 3 лева. Отделно са предвидени и намаления за посещения на групи.