Приключва експертната оценка на Ален мак, обвяват го за продан
Приключва експертната оценка на Ален мак, обвяват го за продан / sxc.hu

До дни ще приключи експертната оценка за активите на козметичен завод „Ален мак", след което предприятието ще бъде обявено за продан, съобщи за Дарик синдикът адвокат Стефан Георгиев. Минималната цена е 10 млн. евро. Тя ще компенсира облигационните заеми и последвалите разходи, каза изпълнителният директор на пенсионното осигурително дружество „Доверие" Даниела Петкова. Дружеството е най-големият кредитор на „Ален мак". Останалите кредитори са още три пенсионни дружества, две банки, доставчици на стоки, работници, които не са си получили заплатите, както и държавата, заради неизплатени данъци и осигуровки.

Машините, съоръженията, сградите, търговските марки и земите на предприятието ще бъдат обявени за продан, но само вкупом, обясни Петкова. Задълженията на дружеството са за около 5.7 млн. eвро.

Според юридическия екип, който работи по блокирането на лицензите, брандовете на завода ще бъдат върнати до края на месец март, допълни Петкова. Припомням, че кредиторите на козметичен завод „Ален мак" са поискали от патентните ведомства да бъдат прекратени правата върху пет марки на дружеството. Това са детският шампоан „Кря-кря", избелващият крем „Ахромин", пастата за зъби „Поморин", кремът за бръснене „Каро" и боята за коса „Импресия".

Според данни на електронните регистри правата над част от тези марки се държат от офшорната компания VVPP Investment, която е регистрирана в Лихтенщайн. У нас тя се представлява от Иван Иванов, който е патентен експерт и консултант. Офисът на българското представителство на VVPP Investment е в София. Иванов също така е президент на фирмата IP Consulting Ltd.