Превозвачите се обявиха срещу промените в закона за автомобилните превози
Превозвачите се обявиха срещу промените в закона за автомобилните превози / dariknews.bg/ Архив

Представители на над 100 фирми превозвачи от цялата страна приеха декларация, в която заявяват несъгласието си с предвидените промени в закона за автомобилните превози. По време на кръглата маса, която се проведе в Пловдив, бяха обсъдени и проектопредложенията за изменение и допълнение на закона.

Превозвачите са на мнение, че предложените промени противоречат на Конституцията, облагодетелстват сивата икономика и лишават общините от възможност за гъвкава транспортна политика. Те настояват да отпадне предложението за ограничение до 60 години на възрастта на шофьорите, които возят деца и ученици. Сред исканията им е и санкциите за нарушения, да бъдат съобразени с Наказателно-процесуалния кодекс и средната работна заплата в страната.

Декларацията ще бъде изпратена до Председателя на народното събрание и парламентарната комисия по транспорт. Кръглата маса бе организирана от Инициативен комитет, учреден от собственици на фирми за автобусни  пътнически превози. В нея се включиха народните представители от Пловдив и членове на комисията по транспрот към народното събрание Зоя Георгиева и Петър Мутафчиев.

Депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев заяви, че при изготвяне на републиканската транспротна схема трябва да се осигурят повече възможности за придвижване на хората от малките населени места към по-големите градове. Той бе обяви, че подкрепя исканията на фирмите превозвачи.