Превозвачите искат по-скъпи карти и 20 млн. лева компенсация
Превозвачите искат по-скъпи карти и 20 млн. лева компенсация / снимка: dariknews.bg
Превозвачите искат по-скъпи карти и 20 млн. лева компенсация
51595
Превозвачите искат по-скъпи карти и 20 млн. лева компенсация
  • Превозвачите искат по-скъпи карти и 20 млн. лева компенсация

19,3 млн. лева компенсации за преференциално пътуване искат от община Пловдив част от превозваческите фирми в града, заяви за Дарик радио ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Тази сума е толкова нереална, че дори не си струва да я коментирам, категоричен бе той. При последната ни среща с тях се съгласихме, че заради поскъпващите горива може да увеличим цените на картите за преференциално пътуване с около 50 стотинки. По нашите разчети това би донесло компенсации от още около 1 млн. лева, разказа Държиков. Няколко дни по-късно превозвачите обявиха, че не са съгласни с тази уговорка и снощи получих новото им искане, обясни зам.-кметът.

В него те не само че искат по-високи компенсации, но настояват и за увеличение на картите за ученици от 12 на 20 лева, а тези за инвалиди и майки с деца до 7 години да станат 16 лева. Ако това не се случи, превозвачите заплашват от 1-ви април да спрат да издават карти и да протестират. Въобще не се притеснявам и не вярвам да се стигне до там, категоричен бе Държиков. Още другата седмица отново ще се срещнем с превозвачите и съм сигурен, че ще постигнем договорка, допълни той.

От шестте превозвачески фирми в Пловдив, единствено „Хеброс бус” не подкрепя заявлението с искане за по-високи субсидии и цени на картите. Според Веселин Дошков въпреки драстичното и неоправдано увеличение на цените на горивата, този краен финансов подход ще рефлектира върху пътниците, и той няма да го подкрепи. Той бе категоричен, че в искането си останалите превозвачи не са договорили предварително принципите, които трябва да са водещи при формиране цената на картата. Липсват и финансовите обосновки, което не е професионално като подход.