Превозвачите искат 20 млн. лв. компенсации за преференциалните пътувания
Превозвачите искат 20 млн. лв. компенсации за преференциалните пътувания / netinfo

Общината да доплаща по 60 лева за всяка продадена карта, вместо договорените 10.50 са поискали днес превозвачите от зам.-кмета Александър Константинов. Те са представили на Константинов споразумение, според което цената на карта за една линия за един месец да струва 30 лв., а такава за всички линии - 70 лв.  

Това означава, че общината трябва да доплати разликата между 10 лв., колкото ще плащат гражданите, и 70 лв., колкото искат превозвачите. Сумата може да достигне 20 млн. лева, не скри възмущението си зам.-кметът и допълни, че всички изнудват общината и се опитват да вземат повече пари.   

Ние не гоним печалба, а оцеляване, заяви собственикът на „Хеброс бус" Веселин Дошков. Той призна, че наистина първоначално са се съгласили да получават по 10.50 лв. компенсация за карта, но след като направили разчетите си, отчели катастрофални резултати. Дошков допълни, че когато е уговаряна сумата от 10.50, в нея са били включени и компенсациите от държавата, но тази година правителството реши да не отпуска пари за инвалидите и техните придружители. Всички представители на превозваческите фирми бяха единодушни, че ако община Пловдив иска да води социална политика, не трябва да го прави на техен гръб.  

И двете страни заявиха, че до края на този месец със сигурност ще се стигне до споразумение, тъй като от 1-ви март започват да важат новите карти от по 10 лв. месечно за ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с деца до 3 години.