Превозвачите: Гаранции да не ни изиграят като учителите
Превозвачите: Гаранции да не ни изиграят като учителите / netinfo
Превозвачите отмениха планираното за днес тричасово спиране на градските и междуселищните автобуси, но продължават символичния си протест срещу шоковото поскъпване на горивата и запазват готовността си за ефективни действия.

Демонстрираме добра воля, за да не пречим на преговорите с работните групи на министерствата на финансите и транспорта, които готвят законодателни промени в бранша, обясни управителят на “Хеброс бус” Веселин Дошков. Най-вероятно транспортните фирми ще бъдат компенсирани за скока на горивата чрез общинските бюджети, тъй като няма законова форма за възстановяване на акциза, е станало ясно при преговорите. Превозвачите обаче искат гаранции, че няма да повторят съдбата на учителите, които при миналогодишната си стачка подписаха споразумение за увеличение на заплатите, но в повечето училища педагозите се разминаха с него след въвеждането на делегираните бюджети.

Преговарящите работни групи в транспортното министерство готвят и промени в Закона за автомобилните превози, които ще ударят сивия сектор в бранша. Проектите за поправки в нормативната база са свързани с регламента на работа на областните и общински комисии, които определят квотите за междуселищните превози, с фиксиране на задължителни минимални интервали между курсовете по всяка линия и с доказване на пътникопотока при разкриване на нови маршрути, обясни Веселин Дошков.