Преразпределят пари за транспорта след съдебно решение
Преразпределят пари за транспорта след съдебно решение / netinfo
Една трета от държавната субсидия за пловдивския градски транспорт вече няма да отива за тролейбусните линии, които са на фирма „Градски транспорт”. Това следва от решение на Върховния административен съд, който потвърди като законосъобразно решението на Общинския съвет в Пловдив от 5 септември миналата година за нова методика за разпределяне на парите между петимата превозвачи според реално извършения пробег.

„Градски транспорт” обжалва, макар че в последната година по тролейбусните линии се движеха между 6 и 10 тролея. „Решението на ВАС на практика означава, че в продължение на една година фирмата е получавала средно по 70хиляди лева месечно, които не са й се следвали”, коментира адвокат Евелина Божикова, която представляваше интересите на Общинския съвет в съдебния процес. Според нея още този месец общината трябва да спре превеждането на тези суми към „Градски транспорт” и заедно с Общинския съвет да прецени дали да поиска превозвачът да върне сумата от около 850 хиляди лева, получени за времето от септември миналата година до сега. Това е щета за останалите фирми и ако сумата не бъде доброволно възстановена и преразпределана според пробега, ще си търсим парите по съдебен ред, заяви управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков.

Изпратил съм копието от съдебното решение на ВАС до кмета и до директора на Дирекция „Правно нормативно обслужване” за предприемане на действия, каза председателят на Общинския съвет Илко Илиев. Шефката на правната дирекция Савина Петкова и мажоритарният собственик на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев отказаха коментар, докато не се запознаят с мотивите на магистратите.