Препоръчват електропастири срещу нападения от мечки
Препоръчват електропастири срещу нападения от мечки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на околната среда и водите има готовност да предостави безвъзмездно електропастири на стопаните, които отглеждат домашни животни на територията на национален парк „Централен Балкан“. Това съобщават в официално писмо до Дарик от парковата дирекция.

Целта е електропастирите да прогонват мечките и така да предотвратяват инциденти с добитъка. Според специалистите от парка някои стопани не спазвали правилата за паша на домашни животни - липсвали пастир и кучета, които да съпровождат животните, а голяма част от конете пашували свободно. Това е сериозна предпоставка за нападения на хищници, смятат експертите.

На територията на национален парк „Централен Балкан“ са регистрирани около 60 кафяви мечки. От парковата дирекция уточняват, че няма увеличение на случаите на нападения на едрите хищници върху домашни животни.

През тази година зачестиха нападенията от мечки върху домашни животни, отглеждани в балкана. През май мечка уби крава в района на Карлово, през лятото кафявият хищник изяде близо 20 домашни животни край Калофер. Тази седмица мечка на три пъти разруши десетки кошери в карловския квартал Сушица.