Премиерът: Строежът на летището в Пловдив е част от антикризисната ни програма
Премиерът: Строежът на летището в Пловдив е част от антикризисната ни програма / Снимка: Dariknews

200 души ще бъдат заети в строителството на новия терминал на пловдивското летище, каза премиерът Сергей Станишев, който разби бутилка шампанско в кофата на багера, направил първата копка за модерната сграда. Министър-председателят  окачестви обекта като част от антикризисната програма на правителството.

 

Общо 40 млн. ще бъдат вложени в модернизацията на аеропорта, чийто капацитет ще се увеличи четирикратно. Годишно новото летище ще приема половин милион пътници. То ще може да обслужва едновременно два пъти повече самолети в сравнение със сега, след като стоянките за тях бъдат увеличени с  шест.  Новият терминал трябва да бъде готов до 3 месеца и се очаква да приеме първите пасажери на 1 септември. Според Станишев модерното летище ще повиши конкурентноспособността на регионалната икономика, тъй като Пловдив ще се превърне в един от центровете за карго превози.

 

Летищата и пристанищата ще бъдат отдавани частично на концесия с цел да привлекат повече дейности и съответно – приходи, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Концесионирането ще стане възможно чрез промяна в Закона за концесиите, която през март транспортното министерство ще внесе в парламента. За софийското летище вече има заявен инвеститорски интерес от американска компания, очаквам след модернизацията на пловдивското тук също да има доста кандидати, каза Мутафчиев.