Премериха кръвното на над 1000 души в Пловдив
Премериха кръвното на над 1000 души в Пловдив / netinfo

Над 1000 души премериха кръвното си налягане в Пловдив в рамките на кампанията за безплатно измерване, проведена от лекарите от УМБАЛ ”Свети Георги” в града, съобщиха за Дарик организаторите.

Най-високото измерено кръвно било 260 / 180 – на възрастен мъж от Пловдив. Доброволците му предписали лекарства и следили ежедневно състоянието му, но въпреки това налягането му оставало високо и в момента е около 190 на 100. Хората нехаят за състоянието си и започват да мислят за хипертонията едва, когато тя унищожи органите им, поясниха организаторите.

Временният пункт за изследване на хипертонията бе разкрит пред сградата на общината в продължение на пет дни. Това е втората поредна кампания през последните три месеца. За разлика от акцията през май, когато пловдивчани бяха изследвани за високо кръвно по 3 показателя – ръст, обиколка на талията и артериално налягане, сега прегледите отчитаха 25 показателя. Освен първичните тестове гражданите получават и безплатни консултации как да се предпазват от хипертония.

По данни на доброволците, участващи в кампанията повече от половината обхванати от изследването граждани са били със завишени стойности на кръвното налягане. Данните ще бъдат обобщени и ще се представят на научна конференция.