Прекратиха експеримента за събиране на боклука в чували
Прекратиха експеримента за събиране на боклука в чували / netinfo
Експериментът за събиране и извозване на отпадъците в чували в кв. „Съдийски” приключи само 10 дни след началото му на 6-ти септември, въпреки че бе планирано да продължи поне месец. Оказва се, че методът не е удачен за квартали с къщи и дворове, още по-малко за райони с преобладаващи кооперации и панелни блокове, призна управителят на комуналната фирма „Чистота” Радослав Кошински.

Експерименталното събиране на битовите отпадъци в найлонови торби бе въведено от „Чистота” заради задаващата се в края на годината криза с контейнерите, които са остарели и в по-голямата си част – собственост на частна фирма, която всеки момент може да поиска наем за ползването им или да си ги прибере. За нас беше важно да знаем дали при евентуална криза за съдове можем да разчитаме на такъв вариант, коментира неуспеха Кошински.

Преди дни проверка на Дарик в кв. “Съдийски” установи, че част от хората дори не са чували за новата организация за извозване на боклука, макар в района да бяха раздадени близо 15000 чувала. Голяма част от населението там смята, че торбите са за разделно събиране. Бобрите в квартала не бяха вдигнати по време на неуспешния експеримент.