Преизбраха проф. Козлуджов за ректор на ПУ
Преизбраха проф. Козлуджов за ректор на ПУ / dariknews.bg/ архив

Проф. д-р Запрян Козлуджов бе преизбран за ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщиха за Дарик от висшето учебно заведение.

Той бе избран да управлява ПУ през следващите 4 години с гласовете на 328 от общо 347 делегати на общото събрание на университета. Едва 9-ма са гласували протев перизбирането на досегашния ректор, а 10 са пуснали бели бюлетини, уточниха от вуз-а.

Основното, което ще ме ръководи през втория ми мандат, е да съхраня спокойствието в академичната общност и позитивните нагласи към университета, заяви проф. д-р Запрян Козлуджов след обявяването на резултатите от гласуването.

Висшите училища днес работят в силно конкурентна среда, а аз се надявам през следващите 4 години на управление Пловдивският университет да има съвсем различен облик. Много бе направено през тези 4 години, но и много нови неща предстоят, подчерта ректорът.

Той отбеляза като успешно реализирани проекти изграждането на многофункционалната спортна зала и храма в двора на Новата сграда на вуз-а , както и успешното построяване на първото в страната общежитие.

За целия преход – от 1989 г. до сега, нито един друг университет не е изграждал съвременен кампус от „зелена поляна”, подчерта проф. д-р Запрян Козлуджов.

По думите му ПУ е един от малкото големи държавни университети, които до момента са изпълнявали почти на 100% държавната си поръчка за прием.

Това показва солиден и траен интерес към нас като институция, добави проф. Козлуджов.

Като най-важни и предстоящи задачи за новия си мандат ректорът на ПУ очерта довършването на другите 3 сгради на общежитието, изграждането на спортен комплекс около многофункционалната зала, нов аудиторен комплекс и пребазиране на  Химическия факултет, които да придадат изцяло различен облик на вуз-а Разкриването на нови специалности, съобразени с нужбите на бизнеса и усъвършенстването на процеса на обучение остават също основни цели на ръководството.

Изграждането на новия Химически факултет ще струва между 5 и 5,5 млн. лв, като ръководството вече търси финансиране, обясни ректорът. По думите му, само от наем университетът е налял в старата сграда над 3,7 млн. лв, с които досега е можело да се изгради новата сграда.