Преглеждат безплатно за рак на гърдата днес
Преглеждат безплатно за рак на гърдата днес / Дарик архив

Безплатни прегледи за рак на млечната жлеза организира Центърът за рехабилитация и социална интеграция в Пазарджик, съобщава председателката на организацията Мария Чергарова. Те ще се проведат в базата на центъра на бул. „Александър Стамболийски“ 16 между 13,30 и 15,30 часа от д-р Прокопи Копев. Изисква се предварително записване на телефони 034986232, 0888380308.

Мероприятието е част от Европейската седмица за предпазване от рак на гърдата, в която неправителствената организация се включва за десета година. Продължава и обиколката на мобилния ехограф в села и градчета в Пазарджишка област. Целта е да се даде възможност на повече жени да си направят профилактичен преглед и ако имат проблем, той да бъде открит навреме.

От началото на инициативата през ноември миналата година досега са прегледани над 1000 пациентки. При 2 е открит рак, 13 са под лекарско наблюдение заради по-леки заболявания. Апаратът може да бъде закаран до всяко селище, където има повече от 10 записани за изследване, припомнят от центъра.