лекари протест
лекари протест / БГНЕС, архив
Поредната недомислица на Здравната каса в Пловдив ще лиши от активно лечение децата с детска церебрална парализа /ДЦП/ от Централна и Южна България. Причината е, че в изискванията на договора с НЗОК присъстват вопиющи недомислици. Това заяви началникът на отделението по ортопедия и травматология д-р Янаки Янакиев във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Специалистът посочи част от неадекватните условия - екипът трябва да разполага със сертификати за хирургия на ръка, когато прилага клинични пътеки за лечение на фрактура на долен крайник и таз, както и изискването за сертификат за 40 сменени тазобедрени и коленни стави предходната година, за да може да извършва амбулаторни процедури без пролежаване. Д-р Янакиев уточни, че в поликлинични условия това никога не се е правило и е невъзможно да се реализира, затова е абсурдно да има изискване за сертификат и дейност в алгоритъма за лечение. Имат изисквания за извършване на обем от дейности, които липсват като процедури и индикации за хоспитализация. По този начин ще се стигне до невъзможност в предстоящата година децата с ДЦП и с вродени аномалии, а и не само те, да получат адекватно лечение, предупреди лекарят.

На 15 май 2018 г., вторник, от 10 ч. целият екип на Отделението по ортопедия и травматология в болницата, пациентите и техните родители ще организират протестен митинг пред РЗОК-Пловдив.

Те ще искат да бъдат приети от директора на Здравната каса, без да съобразяват с това, че в момента положението там е твърде нагорещено и напрегнато заради злоупотреби от над 1 млн. лв., направени от техни служители. Лекарите са категорични, че финансовите проблеми на НЗОК не могат да бъдат решавани с грубо администриране на гърба на страдащите пациенти и техните семейства, защото едно болно дете е ангажимент за цялата фамилия.