Представят книга за благодетеля Кудоглу
Представят книга за благодетеля Кудоглу / dariknews.bg/ архив

Книгата „Димитър Кудоглу - благодетелят" ще бъде представена от 17.30 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив. Организатори са Национална асоциация за благотворителност и духовно усъвършенстване на обществото "Димитър Кудоглу" и авторите на четивото д-р Мая Лесинска и Стефан Шивачев. 

Книгата пресъздава живота и делото на най-големия дарител на българското здравеопазване през 20-ти век със създаването на Дома на благотворителността и народното здраве в Пловдив.

„Димитър Кудоглу - благодетелят" е писана през последните 2 години. 160-те й страници съдържат 40 илюстрации (чернобели фотоси). Появата на книгата се дължи на работата на двамата автори над 15 000 страници извори и документи от периода на 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век. „Димитър Кудоглу - благодетелят" е написана в английски стил на повествователна историография, заяви за Дарик един от авторите и шеф на историческия музей Стефан Шивачев. Той уточни, че е издържана в по-популярна форма, а не в строго научна.

Дарение от издателска къща „Хермес" е предпечатната подготовка и редакцията на ръкописа, а печатът е дело на издателска къща „Жанет 45".  

Кудоглу е завещал на поколенията следното верую: "Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи на човек да върши добри и полезни дела".