ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдивски семейства приютяват бедстващи от наводнението
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдивски семейства приютяват бедстващи от наводнението / снимка: Impact Press Group
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдивски семейства приютяват бедстващи от наводнението
50084
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдивски семейства приютяват бедстващи от наводнението
  • ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдивски семейства приютяват бедстващи от наводнението

Изобщо не се повдига въпросът как държавните болници при необходимост ще бъдат обезпечени с медикаменти и финансов ресурс, алармира в предаването на Дарик „Предай нататък" шефът на регионалната организация на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев по повод помощта, която лечебниците са готови да осигурят за бедстващите в Хасковска област. По думите му личните лекари и специалистите по места са най-близките хора до пострадалите. Освен помощи ще изпратим и парични средства, които ще бъдат разпределени по предназначение, допълни той. Сумата от организацията в Пловдив ще бъде прехвърлена по дарителската сметка на хасковската структура на съюза.

Регионалната колегия на БЛС има идея да се изгради склад, в който да се събират продукти от първа необходимост. По този начин, когато се случи бедствена ситуация, ще може да се реагира бързо и адекватно, каза д-р Кръстев.

Няколко семейства от Пловдив са заявили готовност да приютят в домовете си хора от бедстващото хасковско село Бисер. Това съобщи шефът на дирекция „Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева. Тя допълни, че дирекцията поддържа непрекъснат контакт с бедстващия район и ще изпраща вещи и посуда, от които хората там имат нужда. Хората донесоха дрехи, обувки, топли завивки, посуда; имаме гаранция, че ще получим бяла и черна техника. Вярно е, че това са неща от първа необходимост, но на следващ етап пострадалите ще имат нужда най-вече от пари и строителни материали, за да построят наново или да ремонтират жилищата си, добави Танева.

От Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) водят преговори с няколко големи фирми за транспортирането на събраните помощи до бедстващия регион. Фирмите изразиха готовност и при следващи курсове към Харманли ще могат да пренасят по-големи предмети като мебели и легла, уточни регионалният координатор към НАРД Вера Кирилова. Тя увери, че доброволци на организацията ще помагат на служителите на „Социално подпомагане" при сортирането на дарените помощи.

Чуйте цялото предаване от прикачения звуков файл.