Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването й жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Обикновено рибата, която се приготвя, е шаран, защото според поверието той е "слуга на Св.Никола". Легендата разказва, че веднъж, когато Св. Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Светецът хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.
Обредните хлябове в чест на морския покровител са боговица, светец, кравай, параклис и никулски хляб. За курбан се поднася печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава. Рибникът също е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици, изобразяващи гръбнака и опашката на шарана.
Трапезата не се вдига цял ден. Тя е на разположение на гостите. Освен риба и хляб, на нея има още фасул, сарми и други постни ястия, напоени със зехтин или шарлаган (масло от орехи или сусам).