Правят парк вместо кариера в Болярино?
Правят парк вместо кариера в Болярино? / снимка: dimitrovgrad.bg/архив
Правят парк вместо кариера в Болярино?
73595
Правят парк вместо кариера в Болярино?
  • Правят парк вместо кариера в Болярино?

Да се създаде природен парк на мястото на бъдещата кариера за инертни материали край село Болярино. Това предложение до кмета на община Раковски Иван Антонов е внесъл депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров, съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет Младен Шишков.

Имотът на бъдещата кариера е публична общинска собственост и сега представлява пасище за добитъка на Болярино. Депутатът предлага в общинския план за развитие 2014 – 2020 година да бъде заложено на този имот да се създаде природен парк и да се съхрани красивата недокосната природа. Идеята е добра, коментира инж. Шишков.

Предложението ще се обсъжда на сесията на местния парламент на 25 юли.

Междувременно стана ясно, че преди около месец на Експертен съвет в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив представители на община Раковски и с. Болярино, областната администрация и Технически надзор са били „против“ оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещата кариера. Ако РИОСВ одобри ОВОС-а, ще оспорваме в съда, коментира още председателят на ОбС в Раковски.

Преди около 2 месеца намерението на фирма "АС Стоунс" да развива кариера за инертни материали близо до селото превизвика бурно обществено недоволство. На 2-те обществени обсъждания на проекта хората от Болярино и близките селища категорично заявиха, че не желаят близо до селото да се развива кариера, а кметът на общината Иван Антонов ги подкрепи.